Znamenitosti: Dugi Otok - Žman

Dugi otok je najveći otok u zadarskom arhipelagu. Dug je 45 km i sa Zadrom, odnosno kopnom, je povezan trajektom i putničkim brodovima, koji voze više puta dnevno. Dugi otok vam nudi odmor u netaknutoj prirodi, prekrasne obale i klifove koje okružuje kristalno čisto more. Možete uživati u samom odmoru, kupanju, sunčanju ili samo ležanju na suncu, a možete se okušati i u ribarenju ili možda školi ronjenja u obližnjem (ujedno i najvećem mjestu na otoku - Salima). No, ako vam ni to nije dosta, možete otići i do Zadra, te tamo posjetiti tisučljetne spomenike, koji su nacionalno blago Hrvatske.

Žman je naselje i lučica na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, sjeverozapadno od Sali i Zaglava i jugoistočno od Luke. Stariji dio naselja leži u unutrašnjosti iznad obale, a noviji uz obalu uvale Žmanšćice. Ispred obale su otočići Krknata i Vaka, a mjesto je okruženo brdima GračinaVeliki i Mali Slotinjak. Posenost Žmana su plodna polja u okolici naselja koja se zimi pretvaraju u Malo i Veliko jezero. Žman pod nazivom Mezano spominje se u 13. stoljeću, a iz tog vremena datira i župna crkva sv. Ivana, dok u okolici naselja postoje nalazišta iz pretpovijesnog doba.

Smješteni uz samo more naši apartmani vam pružaju sve uvjete za odmor. Dovoljno blizu, a opet dovoljno daleko od samog mjesta kod nas možete pronaci mir i tišinu, kako noću, tako i danju. Kuća je udaljena od mora otprilike 5 m, a kako smo udaljeni od samoga mjesta, sve stvari možete ostavljati gdje god želite bez ikakvog straha. Parkiralište je osigurano, kao i vez za brod, a u mjestu možete i iznajmljivati brodove. Nudimo vam i kamin na kojem možete spremati delicije koje se mogu rano ujutro kupiti od mjesnih ribara uz šum mora i krikove galebova, baš onako kako se to radilo u stara vremena. Još vam možemo ponuditi i pansion ili polu-pansion, te pripremanje hrane po dogovoru. Ljudi iz mjesta organiziraju i jednodnevne izlete u jedno od čuda prirode, Nacionalni park Kornati - proglašen Nacionalnim parkom 1980. godine, a sastoji se od 147 usamljenih otoka.

 

Kao što to kaže jedna stara pjesma 'Svako misto svoju feštu ima', tako naselja na Dugom otoku s veseljem očekuju svoje fešte. One se najčešće priređuju u čast sveca-zaštitnika određenog mjesta. Dugootočke fešte kombinacija su žive glazbe, fine hrane i dobre zabave do jutra.